Skip to main content

Let op je privacy als je Google Workspace gebruikt


Uit onderzoek door de Rijksoverheid en SIVON is gebleken dat er privacyrisico’s gepaard gaan met het gebruik van Google Workspace (voorheen Google G-Suite). Deze aanhoudende privacyrisico’s kunnen consequenties hebben voor het gebruik van Google Workspace in het aankomende schooljaar.

Privacyrisico’s

Het onderwijs maakt veel gebruik van Google Workspace. Denk bijvoorbeeld aan Google Mail, Google Drive en Google Meet. Door Google Workspace te gebruiken kan Google ‘metadata’ van de gebruiker verzamelen. Daarmee kan Google bijvoorbeeld zien waar de gebruikers het meest op klikken, hoe lang ze ingelogd zijn en welke internetpagina’s en zoekopdrachten het meeste worden gebruikt. 

In strijd met de AVG

In de privacyovereenkomst van Google staat dat Google de voorwaarden van de metadata eenzijdig mag aanpassen. Ook ziet Google zichzelf als verwerkingsverantwoordelijke in plaats van verwerker. Volgens de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) is dit in strijd met de AVG (Algemene Verodening Persoonsgegevens). Omdat het onderwijs veel gebruik maakt van Google Workspace, zijn er privacyrisico’s voor de (bijzondere) persoonsgegevens van minderjarige kinderen. 

Advies AP

Google heeft aangegeven de privacy problemen tijdig op te lossen. De AP adviseert scholen om met de huidige omstandigheden volgend schooljaar geen gebruik maken van Google Workspace als de risico’s niet verminderen voor 1 augustus 2021. Volgens de AP zouden organisaties het gebruik van Google Workspace moeten heroverwegen en een plan B klaar moeten leggen. Ook is het van belang om personeel, ouders, de MR te informeren over de hoge privacyrisico’s. 

Alternatieven voor Google Workspace

Wat betekent dit voor jouw school? Mochten de privacyrisico’s niet voldoende verminderen, dan zouden scholen moeten overwegen om over te stappen op alternatieven. Voor het personeel zou dit betekenen om de overstap te maken naar een andere werkomgeving, zoals Microsoft Office 365. Voor leerlingen is de overstap iets lastiger. Vaak worden Chromebooks gebruikt in de klaslokalen. Met een Chromebook ben je automatisch verbonden met Google Workspace. Zo behoud je de privacyrisico’s omdat Google door het inloggen de metadata verzamelt. Een optie zou kunnen zijn om in te loggen met een gast-account en de overstap te maken naar Microsoft Office 365. Helaas is dit ongewenst bij intensief gebruik van Chromebooks en als leerlingen met een persoonlijk account willen inloggen. 

Het is dus belangrijk om na te denken over verschillende opties en potentiële exit strategieën te overwegen. Maak hierin onderscheid tussen de personeelsomgeving en de leerlingomgeving. Gepubliceerd op 05-07-2021

Eenvoudiger inloggen op Chromebooks
Vanaf dit schooljaar is het mogelijk om onderbouwleerlingen zonder inlog gebruik te laten maken van Chromebooks....
gepubliceerd op: 1-8-2022
Hardwarebeheer
In ons klantenportal vind je een nieuw onderdeel: Hardwarebeheer. Vanaf 1 november is de basisfunctionaliteit (alleen lezen versie) beschikbaar voor alle...
gepubliceerd op: 1-11-2022
Windows autopilot: een extra manier van herinstallatie
Onlangs heeft Emjee Autopilot ingesteld op alle Windows leerling laptops die door ons beheerd worden. Op een later moment stelt Emjee dit ook in voor de Windows...
gepubliceerd op: 1-5-2022