Skip to main content

Let op je privacy als je Google Workspace gebruikt


Uit onderzoek door de Rijksoverheid en SIVON is gebleken dat er privacyrisico’s gepaard gaan met het gebruik van Google Workspace (voorheen Google G-Suite). Deze aanhoudende privacyrisico’s kunnen consequenties hebben voor het gebruik van Google Workspace in het aankomende schooljaar.

Privacyrisico’s

Het onderwijs maakt veel gebruik van Google Workspace. Denk bijvoorbeeld aan Google Mail, Google Drive en Google Meet. Door Google Workspace te gebruiken kan Google ‘metadata’ van de gebruiker verzamelen. Daarmee kan Google bijvoorbeeld zien waar de gebruikers het meest op klikken, hoe lang ze ingelogd zijn en welke internetpagina’s en zoekopdrachten het meeste worden gebruikt. 

In strijd met de AVG

In de privacyovereenkomst van Google staat dat Google de voorwaarden van de metadata eenzijdig mag aanpassen. Ook ziet Google zichzelf als verwerkingsverantwoordelijke in plaats van verwerker. Volgens de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) is dit in strijd met de AVG (Algemene Verodening Persoonsgegevens). Omdat het onderwijs veel gebruik maakt van Google Workspace, zijn er privacyrisico’s voor de (bijzondere) persoonsgegevens van minderjarige kinderen. 

Advies AP

Google heeft aangegeven de privacy problemen tijdig op te lossen. De AP adviseert scholen om met de huidige omstandigheden volgend schooljaar geen gebruik maken van Google Workspace als de risico’s niet verminderen voor 1 augustus 2021. Volgens de AP zouden organisaties het gebruik van Google Workspace moeten heroverwegen en een plan B klaar moeten leggen. Ook is het van belang om personeel, ouders, de MR te informeren over de hoge privacyrisico’s. 

Alternatieven voor Google Workspace

Wat betekent dit voor jouw school? Mochten de privacyrisico’s niet voldoende verminderen, dan zouden scholen moeten overwegen om over te stappen op alternatieven. Voor het personeel zou dit betekenen om de overstap te maken naar een andere werkomgeving, zoals Microsoft Office 365. Voor leerlingen is de overstap iets lastiger. Vaak worden Chromebooks gebruikt in de klaslokalen. Met een Chromebook ben je automatisch verbonden met Google Workspace. Zo behoud je de privacyrisico’s omdat Google door het inloggen de metadata verzamelt. Een optie zou kunnen zijn om in te loggen met een gast-account en de overstap te maken naar Microsoft Office 365. Helaas is dit ongewenst bij intensief gebruik van Chromebooks en als leerlingen met een persoonlijk account willen inloggen. 

Het is dus belangrijk om na te denken over verschillende opties en potentiële exit strategieën te overwegen. Maak hierin onderscheid tussen de personeelsomgeving en de leerlingomgeving. Gepubliceerd op 05-07-2021

Prijswijziging Google Chrome Education Upgrade Licentie
In januari 2020 kondigde Google aan dat ze de prijs van een Chrome Education Upgrade Licentie gingen verhogen. Van € 23,00 (exclusief BTW) naar € 34,00...
gepubliceerd op: 18-3-2021
Meekijksoftware op Windows

Voordelige meekijksoftware
Nu veel leerlingen over een ‘eigen’ device beschikken is het voor leraren handig om mee te kunnen kijken op...

gepubliceerd op: 10-12-2020
Het belang van twee-staps-verificatie

Phishingmails worden steeds vaker verstuurd. En er belanden regelmatig wachtwoorden online, omdat websites worden gehackt. Wist u dat hackers inmiddels zijn...

gepubliceerd op: 24-3-2021