Emjee ICT diensten

bezig met laden...

Search
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT
Emjee ICT diensten

Emjee ICT diensten

Klassenwerk in ICT

AVG: Privacy op Basisscholen


Vanaf 25 mei 2018 geldt nog maar één privacywet in de hele Europese Unie: de AVG. Ook Nederlandse scholen moeten in 2018 voldoen aan deze nieuwe wetgeving. Scholen beschikken immers over heel veel informatie over leerlingen, die intern en extern wordt uitgewisseld. In dit bericht leest u meer over de gevolgen van de AVG op (basis-)scholen in Nederland.

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) houdt in dat er rechtstreeks verplichtingen worden opgelegd aan degene die persoonsgegevens verwerkt en rechten toekent aan betrokkenen. Deze nieuwe wet zorgt voor meer en nieuwe verantwoordelijkheden om de persoonsgegevens van leerlingen goed te beschermen. In de praktijk betekent de AVG dat we ons nog veel bewuster moeten zijn van alles met privacy te maken heeft. Van álle gegevens die vastgelegd worden, moet vooraf helder zijn wat het doel is, wie er toegang heeft en hoe lang gegevens bewaard blijven. Het uitwisselen van gegevens mag dus nog wel, mits het verantwoord gebeurt. Er geldt zelfs een verantwoordingsplicht. Scholen zijn verplicht om een register van verwerkingsactiviteiten op te stellen. Organisaties moeten kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben gekregen. Voor mensen moet het net zo gemakkelijk zijn om deze toestemming weer in te trekken (denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van foto’s van kinderen op de schoolwebsite).

Het is dus belangrijk om als school bij te houden wat er met gegevens is gedaan en waarom dit is gedaan. Ook moet er vooraf goed nagedacht worden over de systemen waar een school mee wil werken. Het schoolbestuur moet transparant zijn over de afspraken over privacy, en daar proactief informatie over verstrekken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er op de website of in de schoolgids voldoende informatie te vinden is over de omgang met persoonsgegevens, welke afspraken er zijn gemaakt rondom privacy en welke maatregelen er zijn getroffen om persoonsgegevens te beschermen.

Hoe meer persoonlijke gegevens men bezit, hoe hoger de beveiligingsmaatregelen moeten zijn. Het is belangrijk dat er eerst geanalyseerd wordt op welke plaatsen er gegevens worden opgeslagen. Vervolgens kan er aan de hand van deze analyse bepaald worden op welke plekken er aanscherpingen nodig zijn.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Autoriteit Persoonsgegevens of op AVGwet.nl

 



Gepubliceerd op 22-01-2018

Nieuws
Wat is e-afval?
Wat is e-afval?Een oude laptop, kapotte wasmachine of een waterkoker die stuk is. Allemaal voorbeelden van e-afval. Door de snelle technologische groei in de wereld zijn er veel kapotte apparaten die
Hardwarebeheer
In ons klantenportal vind je een nieuw onderdeel: Hardwarebeheer. Vanaf 1 november is de basisfunctionaliteit (alleen lezen versie) beschikbaar voor alle besturen (en onderliggende scholen).
Eenvoudiger inloggen op Chromebooks
Vanaf dit schooljaar is het mogelijk om onderbouwleerlingen zonder inlog gebruik te laten maken van Chromebooks.
Windows autopilot: een extra manier van herinstallatie
Onlangs heeft Emjee Autopilot ingesteld op alle Windows leerling laptops die door ons beheerd worden. Op een later moment stelt Emjee dit ook in voor de Windows personeelscomputers.
Tijdelijk 3 jaar garantie op Acer TravelMate Spin B3 laptops!!!
Tijdelijk 3 jaar garantie op de Acer TravelMate Spin B3 laptops! En ook nog eens kans maken op een Leba Laptopkar. Dat is nog eens een leuke actie.
Let op je privacy als je Google Workspace gebruikt
Uit onderzoek door de Rijksoverheid en SIVON is gebleken dat er privacyrisico’s gepaard gaan met het gebruik van Google Workspace (voorheen Google G-Suite). Deze aanhoudende privacyrisico’s kunnen
Emjee Internetfilter
In de online wereld waarin leven, komen we nieuwe dreigingen tegen. Waar je goed beveiligd voor wilt zijn. Deze bedreigingen bestaan niet alleen uit malware en phishing, maar ook uit ongepaste
Privacy risico’s bij gebruik van Google G-Suite
Uit een onderzoek naar dataverzameling en -verwerking (een zogenoemde Data Protection Impact Assessment (DPIA)) blijkt dat er privacy risico’s gepaard gaan met het gebruik van Google G-Suite.
Het belang van twee-staps-verificatie
Phishingmails worden steeds vaker verstuurd. En er belanden regelmatig wachtwoorden online, omdat websites worden gehackt. Wist u dat hackers inmiddels zijn overgegaan op het geautomatiseerd raden van
Prijswijziging Google Chrome Education Upgrade Licentie
In januari 2020 kondigde Google aan dat ze de prijs van een Chrome Education Upgrade Licentie gingen verhogen. Van € 23,00 (exclusief BTW) naar € 34,00 (exclusief BTW) per apparaat licentie. Door
© 1999-2024, Emjee ICT diensten Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Naar boven