Emjee ICT diensten

bezig met laden...

Search

Wat is e-afval?

2-9-2023 nieuws
Wat is e-afval?

Een oude laptop, kapotte wasmachine of een waterkoker die stuk is. Allemaal voorbeelden van e-afval. Door de snelle technologische groei in de wereld zijn er veel kapotte apparaten die we niet recyclen. Wat houdt e-afval in? En wat kunnen we doen tegen dit wereldwijde probleem? Lees verder en leer meer over e-afval.

Elektronisch afval

E-afval is de afkorting van elektronisch afval. In het Engels ook wel e-waste genoemd. Alles waar een batterij in zit of een snoer aanhangt valt onder deze afvalstroom. E-afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Niet zo gek, als je bedenkt hoeveel elektronische apparaten je alleen al in huis hebt staan. Een koelkast, vaatwasser, stofzuiger, televisie, laptop en wasmachine bijvoorbeeld. Maar ook kleine apparaten zoals een zaklamp, afstandsbediening, föhn, oplader en mixer horen hierbij.

E-afval is een wereldwijd probleem

Alle oude en kapotte elektronische apparaten zorgen voor een wereldwijd probleem. Ieder jaar worden er miljoenen tonnen aan nieuw e-afval geproduceerd. Deze groei heeft meerdere oorzaken. De toename van de wereldbevolking en economische welvaart spelen mee. Maar ook de snelle technologische ontwikkeling en prijsdaling van IT-producten dragen bij. Elektronische producten hebben hierdoor een korte levensduur en komen snel op een berg van e-afval terecht. Ontwikkelde landen dragen het meest bij aan dit probleem. Maar ontwikkelingslanden lopen hun achterstand snel in door de lagere IT-prijzen.

Bergen e-afval.jpg

Bergen e-afval

Het meeste e-afval wordt ieder jaar verbrand en gedumpt in het buitenland. Hier zijn gigantische bergen e-afval te vinden. Dit komt doordat het e-afval bij niet gecertificeerde verwerkers terecht komt. Wat grote gevolgen heeft voor het milieu. Verbrand en gedumpt e-afval is extreem vervuilend, een gevaar voor de volksgezondheid en zorgt voor verlies van waardevolle bronnen.

Apart verzamelen

E-afval hoort niet in een normale afvalbak, maar komt hier helaas wel vaak terecht. Het beste is om e-afval apart te verzamelen en niet zomaar weg te gooien. Je kunt het afgeven bij het milieupark, bij een inleverpunt in de buurt brengen of laten repareren als dat nog kan. Waarom is dit beter dan de afvalbak? De schadelijke stoffen in de elektronische apparaten kunnen zo nog veilig uit de apparaten worden verwijderd. En de bruikbare materialen en grondstoffen zoals koper, kunststof en ijzer zijn recyclebaar.

Wat kan jij doen?

Naast het apart verzamelen van e-afval, kun jij nog meer doen om de jaarlijkse groei van e-afval te verminderen. Zoals:
• Probeer jouw kapotte apparaten eerst te repareren voordat je een nieuw product koopt.
• Verkoop of doneer jouw elektronische apparaat als het niet meer aan jouw behoefte voldoet.
• Koop tweedehandsapparaten in plaats van een nieuw model.
• Vermijd wegwerpproducten en investeer in een duurzamere optie.
• Deel jouw kennis over e-afval met anderen. Met elkaar kunnen we de hoeveelheid e-afval verminderen.

Een gerecycled apparaat met lange levensduur

Als je toch een nieuw elektronisch apparaat gaat kopen, kies dan voor een gerecycled model met een lange levensduur. Je kunt letten op de duurzaamheid, slijtagebestendigheid en of het apparaat te repareren is. Een product met deze eigenschappen gaat lang mee. En is daarom het meest effectief tegen de groei van e- afval.

‹ naar overzicht
© 1999-2024, Emjee ICT diensten Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Naar boven